30 November 2022

Het laatste autonieuws

Een autolening is een lening op afbetaling met het verschil dat het voertuig als onderpand dient. Een auto kopen op afbetaling kan zowel voor een nieuwe als een tweedehands voertuig. Een autolening is meestal voor alle type voertuigen zoals motoren, caravans, mobilhomes en natuurlijk ook auto’s. Wanneer je een autolening neemt moet je weten dat de prijs van je voertuig direct een stuk hoger zal liggen, dus een voertuig kopen zonder lening is nog altijd een stuk goedkoper. Uitzondering op de regel zijn de rentevrije autoleningen die soms worden gepromoot door bepaalde autodealers. Vergeet wel niet de kleine lettertjes te lezen!

Bij autokrediet ligt de termijn van de lening, de rente en maandelijkse aflossing vast waardoor er bijna geen verrassingen mogelijk zijn. Je hebt controle over de duur van het leencontract en hoeveel je maandelijks (driemaandelijks, halfjaarlijks of jaarlijks) wenst af te lossen. Er zijn verschillende manieren om een autolening te bekomen maar de twee meest voorkomende zijn een autolening via de bank of via de autodealer.

Autofinanciering bij de autodealer

Hoeveel mensen zijn er niet die eventjes een showroom binnenstappen om bij wijze van spreken 30 minuten later buiten te komen als eigenaar van een nieuwe wagen en ook een afbetalingsplan van 3 tot 5 jaar? Autodealers willen het hun klanten zo makkelijk mogelijk maken om een voertuig te kopen. In de grotere garages zijn er meestal ook bekwame verkopers die je met hun grote overtuigingskracht een lening kunnen aanspreken. De autodealer treedt hier dan op als een soort kredietmakelaar. Meestal is er een soort zakelijke overeenkomst met een kredietverstrekker. Geen verzekering? Dan wordt de autodealer toch gewoon ook snel eventjes jouw verzekeringsmakelaar!

Hoewel de intresten van een autolening bij de autodealer meestal niet zoveel verschillen als bij andere kredietverleners kan het geen kwaad om de rentevoet eens te vergelijken met wat je elders kan krijgen. Bij sommige autoleningen is er ook zoiets als een verhoogde laatste afbetaling. Dit wil zeggen dat je bijvoorbeeld na 3 jaar afbetalen nog één laatste betaling krijgt van bijvoorbeeld €3000. Je kan dan kiezen om dat bedrag in één keer te betalen of het te spreiden over 1 of 2 jaar.

De rentevrije autoleningen zijn wel interessant om te overwegen. Nadeel is dat je misschien geen fan bent van het automerk dat de rentevrije lening aanbiedt. Dikwijls moet je ook een keuze maken. Bij KIA had je in het verleden bijvoorbeeld de keuze tussen een rentevrije lening of 8 jaar garantie.

Aurofinanciering

Categorieen