30 November 2022

Het laatste autonieuws
Deuk auto

Je auto laten uitdeuken zonder spuiten is helemaal de techniek van de toekomst. Deze techniek heeft enkele voordelen ten opzichte van de traditionele techniek. Het is namelijk veel goedkoper en omdat je auto niet opnieuw gespoten hoeft te worden ook nog eens veel milieuvriendelijker. Hierdoor kunnen autoschadeherstelbedrijven en garages een belangrijke bijdrage aan een schoner milieu leveren. Het is geen nieuwe techniek. Reeds in 1940 werd deze techniek ontdekt en daarna ook gebruikt door Mercedes-Benz. Pas rond 1980 werd deze techniek ook door andere autobedrijven overgenomen en eigenlijk pas sinds kort wordt uitdeuken zonder spuiten op grotere schaal ingezet door schadeherstelbedrijven om kleine deuken en schade te repareren. Er zijn enkele voorwaarden aan deze techniek verbonden, die hieronder uitgelegd wordt:

De voorwaarden

Bij hagel-, parkeer- en transportschade is de techniek van uitdeuken zonder spuiten ideaal om toe te passen. Maar ook bij andere vormen van schade is deze techniek goed te gebruiken, mits het aan enkele voorwaarden voldoen. Als er deuken of schade zijn ontstaan, dan mag er geen schade aan de lak zijn en de grootte is ook van belang. De deuk mag niet groter zijn dan maximaal een twee euro munt. Daarnaast wordt het karakter van een auto bepaald door de belijning. De schade mag ook niet in deze belijning zitten.

Deuk auto

Het proces

Het proces van uitdeuken zonder spuiten wordt uitgevoerd met speciaal gereedschap. Met dit gereedschap en speciale verlichting worden alle schade en deukjes in beeld gebracht. Deze plekken worden nu ‘gemasseerd’ van binnenuit, zodat de deuken weer in de oorspronkelijke vorm komen. Als men deze deukjes aan de buitenkant zou bewerken, dan zou er kans zijn dat de lak beschadigd gaat worden. Hoewel er voorwaarden zijn verbonden aan de grootte van de deuk, kunnen bepaalde grotere deuken ook met deze techniek behandeld worden, maar dit zal per individueel geval bekeken moeten worden.

Kosten en wachttijd

Bij de oorspronkelijke uitdeuktechniek, moet er weer opnieuw gespoten worden, wat ook aan de klant doorberekend wordt. Doordat spuiten bij deze techniek niet meer nodig is, zijn de kosten stukken lager. Het is hierom ook dat verzekeringsmaatschappijen steeds vaker, deze techniek als eis stellen. Zonder spuiten en met behulp van de speciale gereedschappen, verkorten ook de wachttijd aanzienlijk. Het is zelfs zo dat je auto gerepareerd kan worden terwijl jij wacht. Uitdeuken zonder spuiten is daarom dus zeker een veelbelovende techniek voor autobezitters, met vele voordelen.

Bron: dentworks.nl

Auto

Categorieen