29 November 2022

Het laatste autonieuws

Welk buitenland?

Het eerste dat de Rijks Dienst voor het Wegverkeer, het RDW, nodig heeft als u een kenteken aanvraagt voor een import tweedehands auto uit het buitenland, is te weten uit welk buitenland u de auto wilt invoeren. Het RDW moet namelijk kunnen vaststellen of de buitenlandse registratie van het voertuig kan worden overgenomen. Men gebruikt de typering als EU en EVA land. De EU landen zijn hoegenaamd bekend. En de EVA landen zijn de landen die lid zijn van de Europese Vrijhandels Associatie: Noorwegen, Ijsland, Liechtenstein en Zwitserland.

Rijden naar Nederland

Voor het rijden vanuit het buitenland tot aan de Nederlandse grens, verschaft het RDW geen kenteken. De registratie van het voertuig voor dat deel van de reis moet in het desbetreffende buitenland worden gedaan. Als u de auto vervoert middels een trailer of door middel van een auto-ambulance kunt u de kentekenzorg voor het buitenlandse deel overslaan.

Aangekomen in Nederland.

Om met de auto in Nederland te kunnen rijden, moet deze voorzien zijn van een Nederlandse registratie. Om de import auto van Nederlandse kentekenplaten te voorzien, moet u de wagen ter keuring aanbieden aan het RDW. De keuringstations van het RDW kunt u vinden op pagina:

https://www.rdw.nl/overrdw/Paginas/adresoverzicht.aspxhttps://www.rdw.nl/overrdw/Paginas/adresoverzicht.aspx

De aanvraag in stappen

  • Meld u met uw te keuren auto bij één van de keuringsstations. De verplichte APK keuring kan ook daar gedaan worden, mits u daarvoor kiest.
  • Neem naast uw eigen identiteitsbewijs, de buitenlandse papieren mee: kentekenbewijs, buitenlands APK rapport en een mogelijk CVO
    (Certificaat Van Overeenstemming) mee (bron: https://easyimport.nl/).
  • Voor het terugrijden na de RDW keuring monteert u de eendags kentekenplaten, die u vooraf heeft aangevraagd.
  • U voldoet uw BPM (Belasting Personenauto en Motrrijwielen) bij de Belastingdienst en na goedkeuring van deze beide instanties ontvangt u binnen 5 dagen de kentekenplaten op het formaat van een creditcard en een dag later de tenaamstellingscode. Deze code is belangrijk bij de eventuele latere verkoop van de auto en moet dus zorgvuldig worden bewaard.
  • Ervan uitgaand, dat u de APK keuring reeds heeft laten doen, dan kunt u nu de kentekenplaten laten maken door een erkende fabrikant .
  • Na ontvangst van de kentekencard wordt u geacht direct de APK keuring te laten doen, als u dit nog niet eerder gedaan heeft. Doet u dit niet direct, dan wordt u daarvoor beboet.

Verzekering en belasting.

De auto dient vervolgens te moeten worden verzekerd voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). En u krijgt automatisch de aanslag voor motorrijtuigenbelasting thuisgestuurd door de belastingdienst.

Nu kunt u uw nieuwe tweedehands eigendom met een gerust en prijsbewust hart de weg op sturen.

Auto

Categorieen