29 November 2022

Het laatste autonieuws
18 jaar rijles nemen

Jaarlijks rijdt ongeveer een derde van de Belgische autobestuurders minder dan 10.000 kilometers op jaarbasis. Een factor waarbij bij het berekenen van de autoverzekeringsbijdrage door verzekeringsmaatschappijen nauwelijks rekening mee word gehouden. Dit is eigenlijk niet logisch want hoe minder kilometers je rijdt, hoe minder verkeersrisico’s je loopt. Daar komt bij dat de meeste mensen vaak alleen goed gekende routes rijden zoals naar het werk, naar de sportclub of op familiebezoek gaan.
Picture1De kilometerverzekering is een verzekering per kilometer waarbij de premie afhangt van het aantal kilometers dat je jaarlijks met jouw auto rijdt. Rij je dus minder kilometers dan betaal je dus minder premie. Dit kan dus aardig schelen in berekening van de verzekeringspremie.

Handig is daarom om te weten hoeveel kilometers je op jaarbasis rijdt. Vervolgens geeft je aan je verzekeringsmaatschappij door hoeveel kilometers je verwacht te rijden. Als aan het einde van het jaar blijkt dat je minder kilometers hebt gereden dan betaalt de verzekeringsmaatschappij het verschil in de berekende premies terug. Uiteraard betaalt u bij als u meer kilometers heeft gereden. Veel verzekeraars werken met zogenaamde schijven van bijvoorbeeld 8.000, 10.000 of 15.000 kilometers per jaar om het niet te ingewikkeld te maken.

En ja hoe controleert de verzekeringsmaatschappij het juist aantal afgelegde kilometers? Zodra u een autoverzekering afsluit noteert u het aantal kilometers op uw aanvraagformulier. Een jaar later vraagt de verzekeringsmaatschappij om uw kilometerstand opnieuw door te geven. Indien u door omstandigheden uw kilometerstand niet doorgeeft dan laat de verzekeringsmaatschappij weten dat zij genoodzaakt zijn om een hogere verzekeringspremie in rekening te brengen.

Hou er wel rekening mee dat zodra u een ongeluk krijgt uw kilometerstand zo bie zo wordt gecontroleerd. Ook als je verwacht meer kilometers aan het einde van het jaar te rijden dan is het handig om dit vroegtijdig aan je verzekeringsmaatschappij door te geven. Lees hier meer over informatie over een Kilometerverzekering.

Autoverzekering

Categorieen