30 November 2022

Het laatste autonieuws

Chevrolet Cruze: het gamma wordt uitgebreid!

De overvloed aan actualiteit heeft twee recente nieuwigheden in het gamma van de Chevrolet Cruze naar de achtergrond verdrongen. Het model werd namelijk beschikbaar met een 1.8-benzinemotor en met een navigatiesysteem…

Helemaal op het einde van vorig jaar, in december 2009, deelde de onafhankelijke Europese instelling Euro NCAP de resultaten mee van zijn jongste, steeds strengere crashtests: met vijf sterren, de hoogst mogelijke score, stal de Chevrolet Cruze de show door zich meteen bij de beste verwezenlijkingen op het vlak van actieve en passieve veiligheid te plaatsen. Dit schitterende resultaat overschaduwde echter de introductie van twee nieuwigheden in het gamma van deze gezinsberline die wordt gekenmerkt door zijn design van een coupé met 4 deuren en 5 plaatsen.

Iedere versie van de Chevrolet Cruze wordt namelijk sinds het begin van het jaar 2010 aangevuld door een GPS-uitvoering, die, zoals de naam aangeeft, standaard een navigatiesysteem met een kleurenscherm van 7 duim omvat. Het voordeel van deze standaard integratie van de GPS in een specifieke versie is de veel lagere prijs in vergelijking met degene die gewoonlijk voor een dergelijke optie wordt gevraagd bij de concurrentie.

De andere nieuwigheid is de introductie, eveneens sinds begin 2010, van een benzinemotor van 1,8 liter, die verkrijgbaar is met twee versnellingsbakken: een manuele 5-bak of een nieuwe 6-trapsautomaat, die specifiek is voor deze motor. Deze moderne krachtbron met een cilinderinhoud van 1.796 cm3, wat overeenkomt met een fiscaal vermogen van 10 PK, wordt gekenmerkt door spitstechnologieën zoals een variabele distributietiming, zowel op de inlaat als op de uitlaat.

Het tweefasen inlaatspruitstuk maakt gebruik van een draaischuif in plaats van een klep om de weerstand van de luchtstroom bij hoge snelheden tot een minimum te beperken. De inlaatbuizen van gelijke lengte dragen bij tot een beter geluidscomfort, maar zorgen evenzeer voor een aanzienlijke optimalisering van de prestaties en het brandstofverbruik.

Ondanks zijn relatief bescheiden cilinderinhoud levert deze 1.8-motor een maximumvermogen van 141 pk bij 6.200 t/min en, vooral, een koppel van 176 Newtonmeter bij slechts 3.800 t/min. In combinatie met de manuele 5-versnellingsbak haalt de Cruze 1.8 een topsnelheid van 200 km/u en trekt hij op van 0 tot 100 km/u in precies 10,0 seconden, terwijl zijn gemiddelde brandstofverbruik 6,8 l/100 km bedraagt, wat overeenkomt met een CO2-uitstoot van 159 g/km: bijzonder flatterende resultaten voor de categorie.

De Cruze 1.8 LS wordt in België aangeboden voor 17.399 euro, terwijl de LT, die uitgerust is met een regensensor, een cruise control, automatische lichten, een lichtgevoelige achteruitkijkspiegel en een automatische airco, 18.799 euro kost. De optionele automatische versnellingsbak kost 1.200 euro extra.

Chevrolet

Geef een antwoord

Categorieen