30 November 2022

Het laatste autonieuws
18 jaar rijles nemen

Tegenwoordig komt het steeds meer voor dat de werknemers geen vast contract hebben of krijgen en steeds meer mensen met een flexcontracten in dienst zijn. Een op de zeven flexwerkers hebben na een jaar in dienst een vast contract binnen. Voor de economische crisis was dit nog een op de vijf. Wie vanuit een uitkering als uitzendkracht aan de slag gaat heeft het minste kans op een vast contract namelijk een op de twintig lukt dat. Door de jaren heen hebben de bedrijven de grote voordelen van flexibele contracten ontdekt. Afgelopen jaren is het aantal flexwerkers flink gestegen. Bijna een op de drie werkers heeft tegenwoordig geen vast contract. Er word verwacht dat het aantal flexwerkers komende jaren alleen maar gaat toenemen.

Meer flexwerken

Bedrijven hebben gemerkt door flexwerkers in dienst te hebben een grotere wendbaarheid, waardoor ze beter kunnen inspelen op de economische schommelingen. Wanneer het even wat minder met het bedrijf gaat nu makkelijker mensen kan ontslaan. Vroeger kwamen er nog extra kosten bij wanneer men een vaste werknemer ontsloeg, er moest namelijk een afkoopsom worden betaald. Andere voordelen zijn dat nieuwe werknemers vaak een frisse blik hebben omdat ze bij meerdere bedrijven over de vloer komen en daar hun ervaringen mee hebben genomen. Er zijn al wat wetten gekomen die moet voorkomen dat er te veel misbruik word gemaakt van deze situatie waardoor werknemers een onstabiele toekomst heeft. Na bijvoorbeeld 2 jaar in dienst en 3 keer contract hebben verlengd is de werkgever verplicht om je in vaste dienst te nemen.

Financiele gevolgen

Wat hebben deze veranderingen voor gevolgen voor de leningen. De banken hadden namelijk altijd als eis dat je in bezit moet zijn van een vast contract wanneer je een hypotheek wilde afsluiten. De meeste hypotheekverstrekkers kijken naar je bruto jaarinkomen van de afgelopen drie jaar. Ze kijken of hier veel schommeling in zit en of je niet bent gezakt in je inkomen. Ook is het mogelijk om met een intentieverklaring van je werkgever aan een lening te komen, bijvoorbeeld wanneer je een auto wilt kopen. Met een intentieverklaring geeft de werkgever aan dat ze na je tijdelijke contract jou een vaste contract willen aanbieden. Soms kan een hypotheekverstrekker nog meer aanvullende eisen hebben. Zo moet je bijvoorbeeld minimaal 25 jaar oud zijn, getrouw of een samenlevingscontract hebben of een arbeidsverleden hebben van minimaal 24 maanden.

Zorg er wel altijd voor dat je zeker weet dat je de komende jaren over een baan kan beschikken. Wanneer je in een moeilijk branche werkt en minder makkelijk aan een nieuwe baan komt wanneer je word ontslagen breng kun je gauw in een vervelende financiƫle situatie komen. Nieuwsgierig naar wat je kunt lenen voor een auto of hypotheek?

Financieel

Categorieen