29 November 2022

Het laatste autonieuws

Moet een betaalbare gezinsauto noodzakelijk functioneel en praktisch zijn en pas dan mooi? Met de Venga heeft Kia er in ieder geval voor gekozen een kleine auto aan te bieden die weliswaar praktisch en veelzijdig is, maar die er ook leuk uitziet…

Een ongewoon lange wielbasis voor de categorie (2615 mm), brede sporen om de auto stevig op de weg te zetten, en een bijzonder hoge daklijn (1600 mm) voor een maximale interieurruimte zijn de belangrijkste visuele kenmerken van de Kia Venga, het nieuwe aanbod in het segment van de kleine veelzijdige auto’s. Veelzijdigheid is trouwens een term die perfect past bij deze auto, die dankzij een bovengemiddelde interieurruimte en een moduleerbaarheid die kan worden aangepast aan de meeste behoeften, meer aanleunt bij een monovolume (of MPV, voor Multi Purpose Vehicle, volgens de internationale terminologie) dan bij een gewone berline met vijf plaatsen.

Iedere Venga is namelijk uitgerust met een achterbank in twee delen (60/40) die kan worden verschoven (over 130 mm) en die in de vloer kan worden geklapt om een grote laadruimte vrij te maken (van 314 of 570 tot 1253 liter!). Een panoramisch open schuif- en kanteldak, een stijl- en comfortelement, is afhankelijk van het model als optie verkrijgbaar. Dit panoramische open schuifdak in twee delen die volledig van glas zijn, beslaat bijna het volledige dak, waardoor het licht brengt in het interieur en zo de indruk van ruimte vergroot. Het doet de auto ook ranker lijken doordat het de bovenste stijl van de voorruit verbergt en doordat het de daklijn naar achteren lijken uit te rekken.

De behandeling van de glasoppervlakken was overigens bijzonder belangrijk bij de creatie van de Venga. Van opzij gezien vertoont de nieuwe Venga een reeks van vier glaspanelen die zich uitstrekt boven de voorste en de achterste deuren en die zo het zicht rondom verbetert en het silhouet van de auto, die 4068 mm lang en 1765 mm breed is, lijkt “uit te rekken”. Door het doosvormige profiel van een “mini-bestelwagen” dat typisch is voor MPV’s van het B-segment, van zich af te schudden, pakt de Venga ut met een rijziger en dynamischer profiel.

De aflopende vorm van de Venga resulteert namelijk in de beste stroomlijncoëfficiënt van de categorie, met een Cx van slechts 0,31, wat het brandstofverbruik, de uitstoot en de windgeluiden terugdringt en tegelijk voldoet aan verschillende esthetische criteria. De korte overhangen voor- en achteraan gaan gepaard met de stoere look van het nieuwe model. Het gedurfde spel van inspringende lijnen in de flanken zet de uitgesproken schouderlijnen en de gespierde wielkasten van de Venga in de verf en geeft zo de auto een tegelijk ranke en atletische indruk.

Voor de bestuurder bevindt zich een nieuw stuurwiel met drie spaken, dat beetje bij beetje een handelsmerk van Kia wordt. Het kan worden versteld in de hoogte en in de diepte en wordt gekenmerkt door onderste spaken van lichtmetaal en door afstandsbedieningsknoppen op de linker- en rechterspaak. Het instrumentenpaneel “met drie cilinders”, nog een element van het stilistische DNA dat in ontwikkeling is bij Kia, is zichtbaar doorheen het stuur. De radio-cd-speler is volledig nieuw en is voorzien van een ronde hoofdknop in het midden. Het centrale scherm bovenaan met rode letters op een zwarte achtergrond biedt een betere leesbaarheid dankzij zijn matrixpunten en kan informatie weergeven over het audiosysteem, de buitentemperatuur, het uur, de dag en de datum.

De vloerconsole biedt plaats aan een opbergvak (met USB- en AUX iPod-aansluitingen op de modellen Fusion en Evoque), de versnellingspook en handremgreep, een dubbele bekerhouder en een riante opbergbak. De Kia Venga is verkrijgbaar in drie uitrustingsniveaus (Lounge, Fusion en Evoque), waarmee hij klanten een uitgebreide keuze aan standaarduitrusting biedt, plus een uitgebreide selectie aan individuele opties. Hij wordt aangeboden met twee benzinemotoren en drie diesels.

De Venga beschikt trouwens nog over stevige argumenten voor een gebruik op lange termijn: een garantie van 5 jaar op de lak van de auto, een totale fabrieksgarantie van 7 jaar (met een beperking van 150.000 kilometer), een antiroestgarantie van 12 jaar en, vooral, een wegbijstand voor Europa van 7 jaar, die 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 geldig is. Uw voordeel voor deze unieke 7 jaar fabrieksgarantie: 1.957 euro…

Kia

Geef een antwoord

Categorieen