28 May 2024

Het laatste autonieuws

Verschillende soorten motorolie

Er zijn verschillende soorten motorolie te koop, toch is het belangrijk dat je de juiste soort motorolie gebruikt voor je auto aangezien de motorolie per soort een andere dikte heeft. Zo heb je 10W-40 en 5W-30. Het getal voor de W gaat over de viscositeit, als dit lager is dan is de olie dunner bij lagere temperaturen. Het getal na de W gaat over de dikte, hoe hoger dit getal, hoe dikker de olie bij hogere temperaturen.

Belangrijk is dat je vooral de juist motorolie gebruikt. Motorolie met een hoge viscositeit (bijvoorbeeld 15W40) is vaak alleen geschikt voor de wat oudere auto’s. Welke soort motorolie je nodig hebt, staat aangegeven in het onderhoudsboekje. Is het onderhoudsboekje niet meer aanwezig? Vaak staan er onderhoudsboekjes voor jouw type auto op internet. Ook kan je gemakkelijk online motorolie bestellen en is er te vinden welk type motorolie je nodig hebt.

Verkeerde motorolie

Het kan gebeuren dat je de verkeerde motorolie gebruikt bij het bijvullen. Het is altijd beter om een soort motorolie erin te hebben dan helemaal geen, want dit zorgt voor smering van je motorblok. Probeer wel als de mogelijkheid er is om alsnog de juiste motorolie te gebruiken. Nieuwere Audi’s hebben vaak hele andere soort olie dan oude Volkswagens. Op het moment dat er lang te dikke of te dunne motorolie in zit kan dit resulteren in schade aan de motor.

Oliefilter

Bij het verversen van de motorolie wordt altijd aangeraden om het oliefilter te verversen. Dit is nou 1 van de auto onderdelen die vaak meegenomen word bij een beurt bij de garage. Tevens kan dit auto onderdeel ook prima zelf vervangen worden, het is best een simpel klusje.

Veel auto onderdelen in de motor bewegen constant tijdens het rijden, nu zorgt de motorolie ervoor dat deze bewegende delen gesmeerd blijven. Daarnaast neemt de olie vuil op zoals verbrandingsresten. Het oliefilter zorgt dan dat al het vuil uit de olie gefilterd word, zodat er zo weinig mogelijk vuil in de motor komt.

Een oliefilter is niet duur en kost ongeveer 10 euro. Niet elke auto heeft hetzelfde soort oliefilter, dit is per automerk en type weer verschillend. Zo heeft Honda bijvoorbeeld vaak complete filters die vervangen kunnen worden, maar Volvo heeft weer filterpatronen. Het makkelijkste is om de juiste auto onderdelen online op kenteken te zoeken, zo weet je altijd dat je het juiste filter hebt voor jouw auto.

Bron: Cargoweb.nl

Onderdelen

Categorieen